AktualityChyzerovce

Chyzerovčania poďakovali za dary zeme a prejavili úctu k starším

poradna

Poďakovanie za úrodu a Október – mesiac úcty k starším je názov podujatia, ktoré sa konalo 4. októbra v chyzeroveckom kultúrnom dome. Za jej úspešným priebehom a bohatým kultúrnym programom stojí úzka a priateľská spolupráca Základnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov Zlaté Moravce – Chyzerovce, Občianskeho združenia „Chyzerovce“ a ľudí dobrej vôle.

Oslavy sa začali svätou omšou celebrovanou dekanom Antonom Prieberom v kaplnke Sedembolestnej Panny Márie. Pokračovaním bol neodmysliteľný slávnostný sprievod smerujúci do kultúrneho domu, kde sa spustila zábava plná spevu, tanca a recitovania doplnená o pútavé príhovory.

Ako prebiehalo veselé poďakovanie za úrodu na gazdovskom dvore predviedla Chyzerovčanka. S vervou a radosťou svoje bohaté vystúpenia predviedli aj ďalší účinkujúci: spevácko-heligonkárske duo Romanka Ďurčeková a Lukáš Kouřil, detský folklórny súbor Lupienok a tanečná skupina Street Lup. O záverečnú veselicu sa postarala dychová hudba Machulince.

„Dnes sme sa tu stretli, aby sme vzdali hold nášmu stvoriteľovi za jeho dobrodenia, ktoré nám dáva aj v podobe úrody, za ktorú väčšina z nás bojuje od skorej jari do neskorej jesene. Každá jar roľníka začína najskôr v jeho vnútri, niekde medzi nebom a zemou. Málokto pociťuje silnejšie, že je len hosťom na tejto zemi. Musíme si uvedomiť, že sa musíme starať o prírodu ako takú, lebo aj príroda sa stará o nás. Sme svedkami zmien, ktoré sa nás bytostne dotýkajú,“ prihovoril sa po privítaní hostí k prítomným za záhradkárov predseda Jaroslav Pecho, ktorý nezabudol ani na starších občanov, ktorým poďakoval za ich záslužnú prácu. Napriek opisovanej nepriazni počasia, ktorú pestovatelia “ukočírovali”, bola úroda dobrá, o čom svedčila aj výstavka ovocia a zeleniny pripravená pri tejto príležitosti.

Predseda Občianskeho združenia „Chyzerovce“ Ján Drahoš ml. sa prihovoril k prítomným slovami: „Život je poskladaný z mnohých dní, ktoré prinášajú malé radosti i starosti. Z času na čas však príde v živote každého človeka deň, ktorý je niečím iný, výnimočný. A jeden z takýchto dní je aj dnes, milí naši starí rodičia. Preto mi dovoľte, aby sme Vám dnes dokázali, ako si Vás vážime a ctíme. Prajem Vám veľa zdravia, ešte viac spokojných dní a zaslúženého oddychu.“

To, že sa na starších občanov nezabúda, pripomenul vo svojom príhovore aj poslanec Mestského zastupiteľstva Jozef Tonkovič. Podľa neho by sa láska, porozumenie, trpezlivosť a uznanie k starším malo premietať v každodennom živote ako samozrejmosť. Pri tejto príležitosti obzvlášť pozdravil najstarších obyvateľov Chyzeroviec. Verejné poďakovanie padlo na adresu rodáka Františka Škulu, ktorý vlastnoručne vyrobil a daroval občanom Chyzeroviec dve plastiky Obecnej pečate, ktoré sú umiestnené v kultúrnom dome po bokoch javiska. Staršia nesie latinský a mladšia maďarský text, sú to najstaršie zachované symboly Chyzeroviec. Dve plastiky už našli svoje miesto v kaplnke Sedembolestnej Panny Márie, ktoré im podaroval pri príležitosti 800. výročia prvej písomnej zmienky o Chyzerovciach. “Dedičstvo Otcov zachovaj nám, Pane!” boli výstižné slová uzatvárajúce reč Jozefa Tonkoviča.

V odznených príhovoroch padli poďakovania všetkým, ktorí sa podieľali na uskutočnení tejto akcie, vrátane sponzorov a úprimné priania hlavne pevného zdravia a šťastia na adresu starších, ktorí prežívajú jeseň svojho života a ktorým patrí veľká úcta nielen počas mesiaca október.

M. Petrovičová

facebook
facebook

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button